8 dagar
Längd
Jylland, Danmark
Plats
9-16.6
Datum

Danmark- ett kungarike där lycka och hygge har blivit en del av folkets identitet. Vår resa går till Jylland – halvön som förbinder Danmark med Tyskland. Vi får uppleva kustpärlor som Løkken och Thorup Strand, idylliska Skagen känd för sitt magiska ljus och givetvis naturfenomenet där de två haven Skagerrak och Kattegatt möts. I programmet finns bl.a en tur med en av de historiska Hjejlebåtarna, ett av Danmarks högsta berg, ett slott, världens äldsta friluftsmuseum och sist men inte minst Fregatten Jylland – det sista krigsfartyget för den danska kungliga flottan. Välkommen med!

Pris:              1740 € / person i delad 2-personers hytt/rum

 

I priset ingår:

 • båtresor med Viking Line Åbo – Stockholm tur/retur i innerhytt
 • båtresor med Stena Line Göteborg – Fredrikshamn tur/retur
 • 6 x frukost
 • 6 x lunch
 • 3 x middag
 • 5 nätter på hotell i delat dubbelrum
 • 2 heldagsutflykter med skandinavisk/svensk lokalguide
 • traktortransfer till Grenen
 • besök på vingård, rundtur med engelsktalande guide
 • båttur från Silkeborg till Himmelbjerget
 • inträde till Den Gamle By
 • inträde till Fregatten Jylland samt guidad tur med engelsktalande guide
 • guidad tur på Voergaard slott med engelsktalande guide
 • Friman Resors buss & chaufför och reseledare med på resan

 

Tillägg:                                                   

 • singeltillägg 450€
 • buffet på Viking Line utresan/hemresan 38€/person/resa
 • frukost på hemresan 16€/person

 

 

Reseförsäkring ingår ej.
Vi förbehåller oss rätten till ändringar.
Med förbehåll för valutaändring i danska och svenska kronan.
Begränsat antal platser. Minimideltagarantal.

Bindande anmälningar senast 26.2.2024

 

 

Preliminärt program


Söndag 9.6
Friman Resors buss samlar upp resenärer enligt senare fastställd tidtabell och rutt.
Viking Lines M/S Grace avgår kl. 20:55 från Åbo, innerhytter.

Måndag 10.6
Frukost ombord. Ankomst till Stockholm kl. 06:30. Resan går genast söderut med stopp för lunch i Huskvarna. Färden fortsätter till Göteborg där vi på eftermiddagen kl.15:45 går ombord på Stena Lines fartyg som tar oss över till Jylland, Danmark. Middag ombord. På kvällen anländer vi till Fredrikshamn där vi checkar in på Scandic The Reef för två nätter.

Tisdag 11.6
Frukost på hotellet. I sällskap av en lokalguide ägnar vi hela dagen åt Skagen på Jyllands norra spets. Förutom att vi bekantar oss med staden så kommer vi att åka Sandormen ut till Grenen, den nordöstligaste delen av Jylland. Här vi får uppleva naturfenomenet där två hav möts, Skagerrak och Kattegatt. Under dagen passerar vi även ”den tillsandade kirke”, ännu ett exempel på vad naturens krafter kan göra. Lunchen äter vi på ett lokalt bryggeri. Rundturen avslutas i Fredrikshamn på sen eftermiddag där man sedan har tid för egna strövtåg. I kväll ingår ingen middag men den som önskar kan äta på någon av hotellets restauranger. Det finns också flera trevliga restauranger i närheten av hotellet.

Onsdag 12.6
Efter frukost och utcheckning startar vi mot Løkken, som ligger på den nordvästra kusten. Løkken är Danmarks mest klassiska badort och stoltserar med en av landets absolut finaste stränder. På vägen mot västra kusten passerar vi staden Hjørring samt Rudbjerg Knude, fyren som höll på att störta ner i havet. I Løkken har vi lite tid att vandra i den lilla staden, ta en titt på den fina stranden eller t. ex besöka ett lokalt galleri. Løkken är av tradition också ett ställe med många konstnärer, så målningar, glas, keramik och textil är en del av vad man kan hitta i små, mysiga gallerier och butiker. Färden går vidare mot Thorup Strand, en av Europas största landningsplatser för båtar. Lunch. Dagens sista besök gör vi på en vingård, där vi också äter middag. Senare på kvällen anländer vi till Århus där vi checkar in på Scandic Århus City för två nätter.

Torsdag 13.6
Frukost på hotellet. Idag tar vi oss an en del av Mittjylland tillsammans med lokalguide. Silkeborgsöarna med Himmelbjerget står på tur. Vi åker med en historisk Hjejlebåt ut till Himmelbjerget, som länge ansågs vara Danmarks högsta berg. Du väljer själv om du vill bygga upp aptiten med en promenad eller åka med bussen upp på berget, var vi kan njuta av fantastiska utsikter från en höjd på 147 meter över havet. Lunchen äter vi uppe på berget. Under dagen bekantar vi oss också med Århus samt besöker Den Gamle By, världens äldsta friluftsmuseum för städernas kultur och historia. Tillbaka på hotellet senare på eftermiddagen. Kvällen fri för middag och att upptäcka staden på egen hand.

Fredag 14.6
Efter frukost och utcheckning lämnar vi Århus. Resan bär av mot Ebeltoft, där vi under förmiddagen besöker Fregatten Jylland – världens enda kvarvarande skruvfregatt samt världens längsta träskepp. År 1960 bogserades Jylland till Ebeltoft där det har återställts efter att först ha hunnit förfalla under flera år. Efter en rundtur ombord går färden vidare norrut. Lunchpaus innan vi anländer till vårt nästa mål, Voergaard slott. Slottets äldsta del kan dateras till 1481 och det yngsta till 1590. Voergaard rymmer en mängd av goda historier. Historier om ägarna, om den unika konstsamlingen, myter och sägner samt spökhistorier. Efter en visning spetsad av historier fortsätter vi vår resa och anländer till Fredrikshamn där vi får lite tid innan vi kl.19:45 åker Stena Lines färja över till Göteborg. Middag ombord. Sent på kvällen checkar vi in på Scandic Crown i Göteborg för en natt.

Lördag 15.6
Vi äter frukost i lugn och ro innan vi på förmiddagen checkar ut och startar färden mot Stockholm. På vägen stannar vi i Gränna för lunch. M/S Viking Glory avgår från Stockholm kl. 20:00, innerhytter.

Söndag 16.6
Ankomst till Åbo kl. 07:35. Då alla är i bussen styr vi kosan mot påstigningsorterna, hoppeligen med famnen full med alla nya upplevelser vi samlat på oss under veckan.