5 dagar
Längd
Estland
Plats
5-9.8.2024
Datum

Följ med på sommarresa till Svenskbygderna i Estland, med öarna Ösel, Dagö och Ormsö!

Estlandssvenskar ”aibofolket” är en svensktalande språkminoritet som traditionellt bebott kustområdena och öarna i det som idag är västra och norra Estland. Området, känt bland estlandssvenskarna som Aiboland, har bebotts av estlandssvenskar sedan 1200- och 1300-talen då deras förfäder anlände från nuvarande Sverige och Finland. Under resan bekantar vi oss med några av öarna som varit kärnområden för den svenska befolkningen. Vi får uppleva fin natur, minnesmärken & kultur samt intressanta besöksmål och berättelser.

Måndag 5.8.
Friman Resors buss samlar upp resenärer enligt senare fastställd tidtabell och rutt.
Tallinks MyStar avgår kl 10:30 från Helsingfors Västra hamnen. Frukostbuffé ombord. Ankomst till Tallinn kl. 12:30. Vår lokalguide Inge möter oss i hamnen och är med oss under hela vistelsen i Estland. Första målet på vår resa är ön Ösel. På eftermiddagen tar vi färjan (ca 30 minuter med möjlighet att äta och dricka ombord) till ön Muhu som är belägen mellan fastlandet och Ösel. Vi färdas vidare och till kvällen anländer vi till Kuressaare, på ön Ösel. Kuressare är en hamnstad, framförallt känd för sitt största turistmål, Kuressaare biskopsborg.
Vi inkvarterar oss på ASA Spa Hotel för två nätter. Middag på hotellet.

Tisdag 6.8.
Efter frukosten på hotellet bekantar vi oss med Kuressaare. Vi tar också en promenad runt biskopsborgen. Kuressaare biskopsborg, som i folkmun även kallas för Kuressaare slott, anlades på 1300-talet. Idag inhyser borgen Ösels Museum. Efter rundvandringen finns det möjlighet för den som är intresserad, att besöka borgen eller bara ströva runt en stund.
Lunch. På eftermiddagen gör vi en rundtur utanför Kuressaare, till Norra Ösel.
Vi åker till Pangaklippan, västra Estlands och öarnas högsta brant. Klinten är en omfattande terrass som börjar på Gotland i Sverige, går igenom Östersjön och reser sig på mark igen på Ösels västra kust. Turen går även till Ninasehalvön, vars yttersta spets benämns Ninase klint och utgörs av ett kalkstensstup som är omkring 5 km högt och en kilometer långt. På halvön finns en liten by, Tagaranna, som tidigare var ett viktigt fiskeläge. På klinten kan man hitta såväl ihåliga stenar, slipade av havet, som spår av fossiler som för flera tusen år sedan har sedimenterat i klinten. Ett minnesmärke till det förlista passagerarfartyget Estonia står på klinten och från Ninase utsiktstorn man kan beundra den vackra naturen. Gemensam middag.

Onsdag 7.8.
Frukost på hotellet och utcheckning. Vi lämnar Kuressaare och styr kosan norrut mot Triigi hamn.
På vägen passerar vi Angla väderkvarnskulle, den enda väderkvarnskullen på Ösel som har bevarat sitt ursprungliga utseende. Båtresa över till Dagö (ca 1h). Dagö var länge ett viktigt centrum för svenskarna i Estland. Sverige erövrade Dagö år 1563 och ön blev då en del av Svenska Estland.
Under förmiddagen tar vi oss an Södra Dagö. Här finns öns andra största samhälle, Käina, med dess kyrkoruiner samt Kassari halvö med sin fina natur. Ett besök i familjedrivna Vaemla ullfabrik finns också på programmet. Lunch. På eftermiddagen fortsätter vi norrut, till Tahkuna halvö där vi har Tahkuna fyr, på Dagös nordligaste spets. Det är Estlandskustens högsta torn – 42,7 meter över havet. Kärdla, öns enda stad, står näst på tur innan vi senare på eftermiddagen tar färjan tillbaka till fastlandet, för att fortsätta till Hapsal. Hapsal, en underbar liten stad med smala gator, ett rådhus i miniformat och romantiska trähus. Vid den romantiska strandpromenaden ligger Kuursaal, en av de finaste träbyggnaderna i Estland. Här finns också en djupt rotad spa-kultur. Inkvartering på hotell Hestia Haapsalu SPA för två nätter. Middag på hotellet.

Torsdag 8.8.
Frukost på hotellet. Denna dag ägnar vi oss åt Ormsö. Vi beger oss till Rohuküla hamn varifrån färjan till Ormsö går. Ormsö var ett av kärnområdena för den svenska befolkningen som levt i västra Estland sedan många sekler – de tidigaste kända dokumenten talar om bosättning från 1200-talet. På Ormsö besöker vi byarna Hullo och Rumpo, varav Hullo är huvudbyn. Under dagen avnjuter vi en lätt lunch. Vi bekantar oss med Ormsö gårdsmuseum, en typisk ormsösvenskarnas gård från tiden innan 2:a världskriget, den unika Sankt Olofs kyrkan samt Estlands mest säregna kyrkogård med ca 330 hjulkors. På eftermiddagen återvänder vi till Hapsal, där man sedan har tid för egna strövtåg. Gemensam middag på kvällen.

Fredag 9.8.
Utcheckning från hotellet efter frukosten. Innan vi börjar resan mot Tallinn besöker vi Estlandssvenskarnas museum – Aibolands museum, där du bl.a kan passa på att se den 20 m långa broderade tapeten som illustrerar estlandssvenskarnas liv. Lätt lunch. Kl. 16:30 avgår Megastar från Tallinn.
Ankomst Helsingfors, Västra hamnen kl. 18:30, transport till påstigningsorterna.

PRIS  890 EUR per person i delat dubbelrum

I priset ingår: båtresorna Helsingfors-Tallinn-Helsingfors samt färjorna till öarna enligt programmet, fyra nätter i dubbelrum, fem frukostar, fyra luncher, fyra middagar, inträden enligt programmet, buss och chaufför med hela vägen, svensktalande lokalguide Inge Liiv under hela vistelsen i Estland

Tillägg: enkelrum 165 €
buffet på hemresan 29,50€/person
busstransport från Västnyland till Helsingfors tur-retur 25€.

Med på resan behövs identitetsbevis med foto utfärdat av polisen (pass, ID-kort).
Resan görs i samarbete med Finlands svenska hembygdsförbund.

Reseförsäkring ingår inte. Vi förbehåller oss rätt till ändringar.

Anmälningar senast 20.6.2024