2 dygn
Längd
Skärgården
Plats
31.8-1.9
Datum

Välkommen med på sommarresa till vår vackra yttre skärgård! En unik chans att besöka öar man har svårt att nå utan egen båt.

I den yttre skärgården lever man ännu idag året om! Under den här resan bekantar vi oss med ett flertal öars historia och natur. Vi besöker Aspö, känt för sina spelmannatraditioner, och Nötö, en av skärgårdshavets större öar, unik med sin prägel av bondland. Vi upplever Sandholm, en typisk skärgårdsö där husen ligger nära varandra, och Borstö där vrakplundring tidigare var en lönsam bisyssla samt Korpoström med sin naturhamn, som idag utgör en viktig knutpunkt för fritidssjöfarten. Följ med och ta del av alla spännande berättelser från öarna!

Tisdag 31.8
Friman Resors buss samlar upp resenärer enligt senare fastställd tidtabell och rutt. Avfärd från Kasnäs med charterbåt M/S Amanda kl.10:00. Kaffe ombord. Under 2 dagar reser vi med samma charterbåt igenom minst 8 utskärsbyar. Vi börjar resan med ett stopp på Borstö. Ön uppges ha tjänat som förebild för Arvid Mörnes Vrakö i dennes kända bok Inför havets anlete. I farvattnen kring Borstö har också många förlisningar inträffat. På Borstö blir det en guidning upp på berget, till öns landmärke, Borstögumman. Färden går vidare till Aspö som är mest känd för sin vackra vita kalkstenskyrka med sitt tegelröda tak. Vi äter lunch i båtskjulet, njuter av spelmansmusik samt hör berättelser av guiden. Det finns även möjlighet att gå en naturstig. Båtresan fortsätter förbi Brunskär, som är känt för sin unika flora och ett rikt fågelliv. Dagen avslutar vi på Korpoström, en central plats i den åboländska skärgården. Presentation och middag. Övernattning på Hotell Korpoström.

Onsdag 1.9
Efter frukosten startar vi från Korpoström mot Berghamn, den största av de närliggande öar som formar byn Berghamn. Färden fortsätter till Nötö i de yttre farvattnen, en ö som med sitt centrala läge alltid varit viktig både för kommunikationer och kommers. På ön finns fortfarande en kulturhistoriskt värdefull by. Ön är även känd för sin klingande sten, klockarstenen. Vi får en guidad tur genom byn till väderkvarnen och kyrkan. Lunch. Vi beger oss vidare mot Björkö. En anmärkningsvärd sak här är den stora insjön som täcker nästan hela västra Björkö. Sjön är ca 650 meter lång och skiljs från havet av ett smalt näs på endast några meter. Vårt sista stopp är Sandholm, en typisk skärgårdsö med byggnader från tre århundraden. Här bodde ”Grefven af Sandholm” ensam de sista 20 åren av sitt liv under vinterhavåret. ”Grefvens” traditioner förs vidare av hans arvtagare, skådespelaren Riko Eklundh, som ger oss en rundtur under vårt besök. Vi ankommer till Kasnäs ca kl. 17:00 och äter en måltid här innan bussen tar oss tillbaka till startorterna.

PRIS   575 EUR per person i delat dubbelrum     (minimideltagarantal )

I priset ingår:
Busstransport Helsingfors-Ekenäs-Kasnäs-Ekenäs- Helsingfors, båtfärderna mellan öarna med egen charterbåt, en natt i dubbelrum inkl frukost, två luncher, två middagar, 1 x kaffe med tilltugg, lokalguider enligt programmet, reseledare Anneli Hofer.

Begränsat antal platser. Reseförsäkring ingår inte.
Vi förbehåller oss rätten till ändringar.