5 dygn
Längd
Estland
Plats
3-7.9.2023
Datum

I östra delarna av Estland, i byar runt Peipsisjön, lever gammaltroende, en religiös minoritet som fortfarande följer strikta gammaldags traditioner och ritualer. Dessa gammaltroende är kända för sin flitighet och ärlighet- samt för sina lökodlingsfärdigheter! Byarna runt sjön är allmänt kända för sina välsmakande lökar. Huvudvägen som för samman byarna kallas därför numera Lökvägen.

Viljandi, denna förtjusande lilla stad, belägen vid sjön med samma namn ståtar med imponerande slottsruiner.
Tartu, den näst största staden, är mycket kompakt, med många sevärdheter, restauranger och intensivt nattliv och är innestaden för kreativ och vetenskaplig kultur. Tartu är dessutom Europas Kulturhuvudstad år 2024.
Alatskivi, denna sagolika herrgård, är den vackraste nygotiska byggnaden i Baltikum. Här kan man bekanta sig med en aristokratisk familjs liv och historia.
Narva, Estlands östligaste stad med Estlands bäst välbevarade slott har utsikt över en stor, slingrande flod, som utgör gränsen mellan Estland och Ryssland. Narva är en blandning och integration av estnisk och rysk kultur.

Dag 1 – Söndag 3.9
Bussen plockar upp resenärer från Västnyland enligt senare fastställd tidtabell och rutt. Tallinks MS Megastar avgår från Helsingfors kl. 13.30. Ankomst till Tallinn kl. 15.30
där vi möts av vår reseledare Inge Liiv. Resan fortsätter söderut, till Viljandi, en centralort i Viljandimaa, med cirka 17 000 invånare och därmed landets sjätte största stad.
Vi övernattar på Grand Hotel Viljandi. Gemensam middag.

Dag 2 – Måndag 4.9
Frukost på hotellet. Vi börjar dagen med en stadsrundtur i Viljandi, delvis med buss och delvis till fots. Därefter fortsätter vi mot Tartu, som är Estlands äldsta och näst största stad, och kanske mera känd som en universitetsstad då Tartus universitet är bland de äldsta av alla universitet i norra Europa. I Tartu besöker vi Estlands Nationalmuseum, som berättar om Estlands historia, kultur och konst. Den imponerande nya byggnaden är i hög grad värd ett besök. Vi bor två nätter på Hotel Dorpat i Tartu. Middag på hotellet.

Dag 3 – Tisdag 5.9
Frukost på hotellet, varefter vi börjar vår resa längs Lökvägen. Under dagen får vi bl.a. uppleva balt-tyska kulturen i Alatskivi slott och lokal lökodling på Kostja lökgård.
Sibulatee (Lökvägen) för oss genom flera gamla byar från 1920-talet. I Varnja museum finns det tre våningar med historia, foton och redskap som de gammaltroende under långa tider har samlat in. Gemensam lunch i Alatskivi. Fritt program på kvällen i Tartu.


Dag 4 – Onsdag 6.9

Frukost på hotellet. Vår resa fortsätter norrut, delvis längs Peipsisjön, till Kuremäe där vi besöker Pühtitsa kloster, Estlands enda ortodoxa kloster. Nästa mål är Sillamäe, där vi gör en rundtur. 1947 stängdes staden från omvärlden men öppnades igen 1991 efter Sovjetunionens upplösning. Lunch. Det medeltida ordenslottet är en av Narvas symboler. På estniska sidan av floden ligger Hermann-fästningen och på andra sidan, ryska sidan, ligger Ivangorod-fästningen i staden med samma namn. De bildar ett unikt komplex: det finns inte längre någon plats där fiendens fästningar en gång skulle ha stått så nära varandra. Logi på Meresuu Spa & Hotel beläget i Narva-Jõesuu vid Finska viken. Middag på hotellet.

Dag 5 – Torsdag 7.9
Efter frukost avfärd från hotellet och resan går mot Tallinn längs Estlands nordliga kust. Tallinks MS Mystar avgår från Tallinn kl. 13.30. Ankomst till Helsingfors kl. 15.30 och därefter vidare mot hemorterna.

Pris:  700,- / person i delat dubbelrum

I priset ingår:
– båtresorna Helsingfors-Tallinn tur/retur med Tallink
– 1 natt med frukost på Grand Hotel Viljandi
– 2 nätter med frukost på Hotel Dorpat i Tartu
– 1 natt med frukost på Meresuu i Narva Jõesuu
– 3 middagar och 2 luncher
– inträden: Nationalmuseum i Tartu, Alatskivi slott och Varnja museum
– svenskspråkig lokalguide under resan
– Friman Resors buss och chaufför

Tillägg:
– enkelrum 120,-
– lunch ombord på hemresan 29,-

Reseförsäkring ingår inte.
Vi förbehåller oss rätten till ändringar.
Minimideltagarantal.

 

Bindande anmälningar senast 26.7.2023